Moció per un salari digne “Anem a Mil”, a Sant Vicenç dels Horts

0

Text de la moció presentada per Junts per Sant Vicenç, per al ple municipal del 16 de juny del 2016, a la que s’han adherit i aportat altres partits:

 

Proposta de resolució presentada pels grups municipals de Junts x Sant Vicenç, SVHSP, PSC-PC, ICV-EUiA-E, el regidor no adscrit i la regidora no adscrita, de suport a la Iniciativa Ciutadana per un salari digne “Anem a Mil”.

Moció Anem a MilLa remuneració de qualsevol lloc de treball ha de permetre viure dignament, i això ara no passa al nostre país. Una de cada cinc persones amb feina es troba en situació de risc de pobresa (més de 637.000 catalanes i catalans, segons les darreres estimacions oficials).

El Salari Mínim Interprofessional (SMI) vigent és considerat injust per les institucions europees, que recomanen augmentar-lo en més d’un terç, per tal de garantir un nivell de vida decorós als treballadors i treballadores, i les seves famílies, tal i com exigeix l’article 4.1 de la Carta Social Europea.

Actualment els sous de les ocupacions més ben remunerades són gairebé un 400% més elevats que el de les ocupacions no qualificades. És necessari un món laboral més just, per reduir les desigualtats salarials i aconseguir una societat més justa.

“Anem a mil” és una iniciativa ciutadana que té com a objectiu aconseguir un salari digne per a totes les persones que treballen al nostre país, i que proposa que el salari mínim real a Catalunya esdevingui de mil euros mensuals a 14 pagues.

 

La iniciativa “Anem a mil” vol impulsar un canvi de model laboral i productiu al nostre país, sobre la base de salaris dignes per a tothom. Un impuls que cal iniciar ja des de l’acció dels governs municipals de les ciutats en l’àmbit públic, i també en les negociacions col·lectives en l’àmbit privat. Un impuls que ha de fer-se present en el procés de futur que viu el nostre país, entre tots els agents socials, econòmics i polítics, cap a una nova Catalunya on tothom pugui viure amb dignitat.

Atès que l’actual Salari Mínim Interprofessional, fixat pel govern espanyol en 655,20€, és insuficient per cobrir les despeses mínimes a les quals ha de fer front una persona per poder viure a les ciutats catalanes.

Atès que amb un salari mínim de 1.000 € es contribuirà a la millora de les condicions de les persones treballadores amb un salari per sota d’aquest llindar, reduint així la pobresa i la desigualtat i s’incentivarà la formació i la millora de la productivitat. Amb un SM més alt, augmentarà la capacitat de consum i de l’activitat econòmica, i s’assolirà, així, una distribució de la renda més justa i una societat més cohesionada.

Atès que diferents experts i experts del món acadèmic i sindical asseguren que el salari de referència s’hauria de situar entorn el 60% del sou mig (24.254€), el que significaria una retribució anual de com a mínim 15.000€ (amb un salari mensual de 1.071,4€ i 14 pagues).

Es proposa al Ple amb el dictamen favorable de la Comissió Informativa General l’adopció del següent:

 

ACORDS

1. Manifestar el suport de l’Ajuntament a la iniciativa ciutadana per un salari digne “Anem a mil”.

2. Vetllar perquè les empreses que intervenen en la prestació de serveis o subministraments a l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts es comprometin a garantir una remuneració mínima de 1.071,43€ als seus treballadors i treballadores, i instar a altres administracions que assumeixin el mateix compromís.

3. Fer arribar aquest acord a tots els grups del Parlament de Catalunya, a l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, a la Federació de Municipis de Catalunya i al Consell Econòmic i Social per a l’Ocupació.

Compartir.

Deixar una resposta

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de galetes, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies